cabai adalah sumber vitamin A, B, C dan E yang banyak. cabai juga kaya dengan mineral seperti molibdenum, mangan, folat, kalium, thiamin, dan tembaga. cabai mengandungi tujuh kali lebih banyak vitamin C.
![]() |
| cabai |
Sejak diperkenalkan di India pada tahun 1498, cabai telah dimasukkan ke dalam ubat-ubatan Ayurveda dan digunakan sebagai tonik untuk menghindari berbagai penyakit. cabai baik untuk menguruskan badan kerana ia membakar kalori dengan mudah. cabai merangsang selera makan, membantu untuk membersihkan paru-paru, dan merangsang sistem pencernaan.
cabai mempunyai vitamin C dan Vitamin A yang mengandung beta-karotenoid yang antioksidan yang kuat. Antioksidan memusnahkan radikal bebas dalam badan. Biasanya, radikal bebas bergerak di dalam badan dan menyebabkan jumlah kerusakan yang besar pada sel-sel. Radikal bebas dapat merusak saraf dan saluran darah di dalam badan yang dapat mengakibatkan gejala kencing manis.
Sekarang antioksidan dalam cabai menghapuskan radikal bebas yang dapat membina kolesterol menyebab penyakit jantung seperti aterosklerosis.
cabai mempunyai antioksidan yang dapat memusnahkan kolesterol yang dapat menyebabkan penyakit aterosklerosis dan penyakit jantung. Penyakit lain seperti katarak dan artritis seperti osteoartritis dan artritis reumatoid. Ia juga mengembangkan saluran udara paru-paru yang mengurangkan asma dan semput.
manfaat cabai untuk kesehatan kta natara lain:
Detoxicants (menyingkir racun dalam badan):
cabai bertindak sebagai detoxifiers kerana tindakannya yang membuang zat tidak dipakai dari badan kita dan meningkatkan kebuthan nutrisi. Ia juga bertindak sebagai detoxicants gastrousus membantu dalam pencernaan makanan.
Painkiller:
cabai merangsang pelepasan endorfin yang bertindak sebagai penghilang rasa sakit. Ia melegakan rasa sakit yang disebabkan oleh kayap ( herpes zoster ), radang kandung lendir, neuropati diabetes dan kejang otot di bahu dan kaki. Ia juga membantu dalam melegakan sakit artritis di kaki.
Antibiotik :
cabai membawa darah segar. Sel-sel darah putih dan leukosit hadir untuk memusnahkan darah segar yang mengandungi bekteria dan virus.
Otak:
Capsaicin merangsang otak untuk mengeluarkan endorphin dan memberikan rasa senang apabila dimakan. Ini adalah sebab orang dapat ketagih pada cabai.
Kanser:
Ia telah menyatakan bahawa vitamin C, asid beta- karotena dan asid folik terdapat dalam cabai dapat mengurangkan risiko kanser kolon. cabai seperti lada merah mempunyai lycopene cartonoid yang bertindak menghalang penyakit kanser.
Serangan Jantung:
cabai mempunyai vitamin B6 dan asid folik. Vitamin B mengurangkan tahap homocysteine yang tinggi. homosistein yang tinggi telah ditunjukkan dapat menyebabkan kerusakan pada saluran darah dan dikaitkan dengan risiko yang sangat meningkat dari serangan jantung dan strok. Ia juga menukarkan homocysteine pada molekul lain yang memberi manfaat kepada kolesterol.
memberikan kelegaan pada hidung tersumbat dengan meningkatkan metabolisme. Ia juga mengembangkan saluran udara paru-paru yang mengurangi asma.
baca juga manfaat alam pada artikel
Terong obat alami yang kadang-kadang dapat menyebabkan alergi
Mengatasi sakit kepala dengan sayuran kangkung
khasiat temulawak sebagai pencegah penyumbatan pembuluh darah ke OTAK
Asap rokok mengandungi benzopyrene yang memusnahkan vitamin A di dalam badan. Vitamin A terdapat dalam ca baimengurangi radang paru-paru dan emphysema yang disebabkan oleh rokok.


No comments:
Post a Comment